9 veckor

Valpen 9 veckor

 
Inomhus:

9.                            Omvänt lockande

(Som övning nr 1. fast lite svårare.)

1.       Ta klickern i ena handen och godis i den andra.
2.       Sätt dig på golvet framför valpen och håll handen med godis öppen så valpen kan se godiset och har det inom räckhåll.
3.       När valpen närmar sig för att ta godis, stänger du handen.
4.       När valpen tillfälligtvis slutar försöka få tag i godiset öppnar du handen igen.
5.       Om valpen närmar sig igen, stänger du handen för att öppna den när valpen slutar försöka få tag i det.
6.       Upprepa det här lite retsamma beteendet tills valpen inte ögonblickligen kastar sig över godiset när du har öppnat handen. Då ger du den ett klick och en godbit. Dra gränsen vid att nosen inte får röra vid handen eller godiset.
7.       Upprepa flera gånger och låt pauserna då valpen inte försöker ta godis bli längre och längre innan du klickar. Men tänk på att inte klicka om valpen har börjat närma sig godiset för att ta det.
8.       Ta en liten bus- och lekpaus ibland.


10.                            Tasstarget


1.       Ta klickern i ena handen och godis i den andra.
2.       Lägg en musmatta, ett plastlock eller liknande på golvet framför dig. Det utgör själva targeten (målet).
3.       När valpen råkar nudda targeten med en framtass så klickar du och släpper en godsak en bit ifrån dig på golvet. Detta för att valpen ska lämna targeten när den hämtar godiset. Därefter får den börja från början igen.
4.       När valpen sätter ena framtassen på targeten klickar du igen. Belöna på samma sätt som ovan.
5.       Nästa gång väntar du tills valpen har båda framtassarna på targeten innan du klickar. Belöna snabbt enligt ovan.
6.       Upprepa och ta pauser.


Variera plats och situation för träningen
För att inte hunden ska bli beroende av en tillfällig, oönskad betingning är det bra att göra samma övning på olika platser, vid olika tillfällen och med olika placering i utgångsläget. Med andra ord; var inte alltid i samma hörn i köket, med samma klädesplagg med fickor på dig och vid samma tidpunkt på dygnet.


11.                            Tassarna i golvet (inte hoppa)


1.       Ta klickern i ena handen och godis i den andra.
2.       Ställ dig framför valpen.
3.       När valpen står med alla tassar i golvet så klickar du och ger den en godisbit.
4.       Håll fram en godisbit en bit över valpens nos. Dra undan den och göm den när valpen hoppar.
5.       Håll fram godisbiten igen och dra undan den när valpen hoppar. Upprepa tills du märker en tvekan innan valpen hoppar. Klicka snabbt och ge den godiset. Du får inte klicka när valpen har börjat hoppa – då är det hoppet som du förstärker!
6.       Håll fram en godisbit och se om valpen kan stå kvar på golvet lite längre än förra gången. I så fall - klicka och belöna genom att ge den godiset. Om den hoppar – dra undan godiset.
7.       Utöka gradvis tiden som den ska stå utan att hoppa.

Säkra beteendet:
8.       När det känns säkert kan du försöka ”lura” den att hoppa genom att ta ett litet hopp själv. Om valpen står kvar på golvet så klickar och belönar du. Om den hoppade så försvinner godiset. Upprepa men låt inte valpen göra fel fler än tre gånger i rad. Gå då tillbaka till punkt 6 och 7 i stället.
9.       Ta in en medhjälpare som får hålla i godiset. Du sköter fortfarande klickern. Klicka om valpen står en kort stund med alla tassarna på golvet. Låt då medhjälparen ge den godiset.
10.   Upprepa på andra platser.

 

Utomhus:

12.                            Koppelövning


1.       Sätt på valpen halsband och koppel.
2.       Träd kopplet runt höger handled och fyll höger hand med godis.
3.       Ta en godisbit i taget med vänster hand och ”mata” valpen med godisbitar vid din vänstra sida medan ni går en liten bit framåt. Om valpen drar iväg åt sidan så byt riktning och fortsätt att ge den godisbitar när den sluter upp vid dig igen.
4.       Efter en liten kort sträcka tar ni en liten paus och busar en stund. Upprepa.
5.       Gör tvärt om: Koppel och godis i vänster hand och valpen på din högra sida.

När valpen blir större och får en starkare vilja kan den vilja dra åt ett annat håll trots ditt lockande. För att undvika att sträckt koppel blir en vana kan du göra så här:
6.       Gör koppelövningen.
7.       När valpen börjar sticka åt ett annat håll så glid ner med din tomma hand längs kopplet till valpens halsband och ta tag. För in valpen vid din sida igen och börja om.
8.       Upprepa många gånger och försök att aldrig gå med din valp i sträckt koppel!

5.   Inkallning
6.   Lek del 1


 

Hundvård:

8.  Kloklippning

13.                            Tandborstning


Den här övningen kan inte genomföras vid ett tillfälle! Dela upp och gå vidare i tandborstningsprogrammet vart efter valpen klarar punkterna.

Beröra mun och läpp
1.       Sätt dig på golvet bredvid valpen alternativt börja med att ha valpen i knäet. Ha klicker och godis till hands. Stryk valpen över nosen och huvudet.
2.       Berör överläppen försiktigt.
3.       Om valpen inte drar undan huvudet så klicka snabbt och belöna med en liten godisbit. I annat fall; börja från punkt 1 igen.
4.       Upprepa punkt 2 några gånger och klicka och belöna så länge valpen inte drar undan huvudet.
5.       Lyft läppen försiktigt.
6.       Om valpen inte drar undan huvudet så klicka och belöna med en liten godisbit. I annat fall; upprepa punkt 2 igen.

Låta bli tandborsten
7.       Ha godis i en sluten hand och en tandborste och en klicker i den andra.
8.       Håll både godishanden och tandborsten framför valpen.
9.       Valpen får nosa på tandborsten men dra undan tandborsten om den vill bita i den. Öppna ej godishanden.
10.   När valpen slutar göra ansats att komma åt något av det, om så bara för ett ögonblick, så klicka! Ge därefter snabbt en av godisbitarna till valpen.
11.   Upprepa punkt 7-10 tills valpen inte längre försöker ta godis eller tandborste.
12.   Placera nu godisbitarna i en hög på golvet. Om valpen försöker ta någon så håll handen över.
13.   När valpen inte gör ansats att ta godis eller tandborste så klicka och belöna med en godisbit. Upprepa ett par gånger och ta små bus- och lekpauser ibland.

Borsta tänderna
14.   Lyft valpens läpp försiktigt och nudda tänderna med tandborsten, klicka och belöna om den inte drar sig undan. Upprepa några gånger.
15.   Lyft valpens läpp en lite längre stund och ta ett litet borsttag med tandborsten. Klicka och belöna om hunden inte drar sig undan. Annars gå tillbaka något steg.
16.   Utöka tiden du lyfter på läpparna och antalet borsttag du tar gradvis tills du kommit åt alla tänder. Det kan ta åtskilliga veckor innan slutmålet är nått.

 

Repetera valfria övningar, gärna:

2.  Handtarget